Práve som sa vrátila z eventu Sigrun Live v Zurichu. Tento inšpiratívny event bol plný nových kontaktov, osobných stretnutí s online priateľkami a predovšetkým stretnutie s mojou mentorkou v oblasti online podnikania Sigrun. Avšak ako vegánka som bola zvedavá aj na to, čo mi Zurich ponúkne, pokiaľ ide o rastlinné stravovanie.

Vegánsky začiatok už na viedenskom letisku
Moja cesta za vegánskymi zážitkami nezačala až v Zurichu, ale už na viedenskom letisku, kde som narazila na celý vegánsky stánok plný rôznych „šmakocín“. Okrem lahodnej Veganista zmrzliny, ktorú som si však tentokrát nedala, mali v ponuke aj rôzne vegánske sendviče, ako napríklad netuniakový majonézový sendvič či sendvič s trhaným nemäsom. K tomu ponúkali čerstvé šaláty a chia puding, čo bolo ideálne pre rýchle a výživné občerstvenie pred letom.

Vegánske reštaurácie? Len pre odvážnych!
Pokračujem ďalej do Zurichu. Už na letisku som v supermakete našla hotové vegánske sendviče, ale aj v ďalších obchodoch v meste bola ponuka celkom pestrá. Rastlinné mlieka, ako sójové, ovsené a mandľové, boli bežne dostupné a často priamo vedľa kravských mliek, čo je skvelé pre bežných spotrebiteľov, ktorí tak majú k dispozícii aj alternatívu.

Hoci som v Zurichu objavila niekoľko vegánskych reštaurácií, cena za jedno jedlo sa pohybovalo v rozmedzí 40 – 50 EUR, čo bolo pre mňa viac, než som bola ochotná zaplatiť. Síce som počas týchto troch dní rozhodne nebola hladná, ale chýbalo mi poriadne teplé, výživné a sýte jedlo. O to viac som sa tešila na jedlo, ktoré si opäť doma uvarím.
Strava v hoteli a rýchle občerstvenie v Zurichu
V hoteli, kde som bola ubytovaná, bola vegánska ponuka na raňajky taká nič moc. (Vopred som sa však v hoteli informovala.) Na výber som mala paradajky, uhorky, cícer, pečivo, šampiňóny a rôzne ovsené vločky a cereálie, doplnené rastlinnými mliekami (sójové, ovsené a neskôr aj mandľové). Bolo samozrejme aj ovocie.

Bufetový obed na evente
Event Sigrun Live nám poskytol obed vo forme bufetu, no vegánska ponuka bola obmedzená. Požiadala som teda šéfkuchára, nech mi poradí, čo si môžem dať. Odporučil mi ružičkový kel a parenú tekvicu, ale k tomu mi navrhol, že mi pripraví niečo špeciálne. Za to mu srdečne ďakujem.

Lákavo tá tekvica a kel nezneli, a ani nevyzerali. Ale obe, nazvala by som to, prílohy, ma prekvapili svojou príjemne prirodzenou chuťou. K tomu som objavila ešte veľmi chutný studený šošovicový šalát, ktorý mi doplnil bielkoviny.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou od šéfkuchára boli fantastické, napriek tomu, že to nebolo úplne vyvážené jedlo, ako som zvyknutá.
Viac o tom, ako si poskladať výživné a chutné jedlo a ako ho aj dochuť sa môžete dozvedieť na webináry s názvom: Ako dochutiť rastlinné jedlá pre kulinárske zážitky.

Vegánske objavy v Zurichu: Rastlinné mlieka, Dunkin‘ Donuts a Starbucks
Okrem mliek som našla aj množstvo alternatív mäsových výrobkov – vegánske párky, šunky a ďalšie náhrady mäsa boli bežne dostupné. Rovnako to bolo aj s vegánskymi syrmi a jogurtmi, ktoré sa nachádzali vedľa bežných mliečnych výrobkov.

Myslím, že práve takéto umiestnenie vedľa klasických produktov môže motivovať ľudí, ktorí sa stravujú konvenčne, aby vyskúšali niečo nové a zdravšie.

Celkovo bola ponuka vegánskych produktov v obchodoch v Zurichu na dobrej úrovni, čo mi veľmi uľahčilo stravovanie počas môjho pobytu.
Pri potulkách mestom som narazila na Dunkin‘ Donuts, ktorý sa nachádzal neďaleko opery, blízko krásneho Zürichsee (Zurichského jazera). Toto miesto ma potešilo, pretože mali v ponuke až šesť druhov vegánskych donutov. Bolo to veľmi príjemné prekvapenie, najmä v kombinácii s výhľadom na jazero a okolité prostredie.

Zaujímavosťou je, že v celom Zurichu nájdete množstvo fontán, z ktorých tečie pitná voda priamo z jazera. Je neuveriteľne čistá a chutná. Pri cestovaní si vždy beriem so sebou termosku na čapovanie z vodovodu, teda tam, kde je voda z vodovodu pitná. Plastovým fľašiam sa z ekologických dôvodov vyhýbam. Avšak často má v rôznych krajinách voda z vodovodu rôznu pachuť. Preto ma táto voda veľmi príjemne prekvapila a nevedela som sa jej dopiť. Bola čistá a lahodná.
Klasika Starbucks nesklamal, v ponuke mali okrem rastlinných mliek aj vegánsku šľahačku a fantastický sendvič s trhaným seitanom.

Nedostatok vegánskej čokolády
Ak ide o čokoládu, bola som trochu sklamaná. Väčšina čokoládovní, ako napríklad Lindt, vegánske čokolády neponúkala.

Našťastie som objavila drahšie vegánske kúsky v Läderach, ktoré ma po návrate domov úplne nadchli. Túto čokoládu odporúčam všetkým milovníkom čokolády. Vegánsky život nemusí byť o kompromisoch.

Zhodnotenie?
Live event s mentorkou Sigrun bol skvelý. Na ten by som išla znovu. Vďaka nej som sa naučila nie len robiť online kurzy a šíriť tak povedomie o benefitoch rastlinnej stravy, ale napríklad aj ako pripraviť a zrealizovať webinár, ktorý bude v stredu 23.10.2024 o 20:00. Ešte sa môžete prihlásiť: Ako dochutiť rastlinné jedlá pre kulinárske zážitky
Zurich bol tiež krásny a užila som si tento pobyt.
Avšak ako turistickú, alebo kulinársku destináciu by som si ho nezvolila. Možno pri najbližšom Sigrun Live evente v roku 2025 vyskúšam aj niektoré z tých 50 eurových vegánskych jedál a budem mať na Zurich iný názor.
