Počas moje prednášky a cooking show na jesenných Vegánskych hodoch, v nedeľu 29.09.2024, sme spolu s divákmi varili tradičný zemiakový prívarok, no tentokrát sme ho ochutili netradičnými rastlinnými dochucovadlami.
Tento recept kombinuje klasické chute so zaujímavými ingredienciami, ako cícer a bulgur. Dochutený je miso pastou, Umeoctom, či Solčankou, vďaka čomu sa z obyčajného prívarku stane výživné, chutné a sýte jedlo.
Zemiakový prívarok
Course: Hlavné jedloCuisine: DomácaDifficulty: Začiatočník4
porcie10
minutes10
minutes20
minutesTradičné jedlo dochutené netradičnými dochucovadlami.
Suroviny
- Zemiakový prívarok
1 hrsť Kešu orechov
250 ml Voda
3 pl Repkový olej
1 ks Cibuľa
1 pl Trstinový cukor
600 g Zemiaky
1 l Voda
4 čl Solčanka
3 kopcové pl Kukuričný škrob
3 pl Umeocot
- Cícer s bulgurom
1 šálka Uvareného cíceru
1/2 šálky Bulgur celozrnný
3/4 šálky Voda
1 čl Solčanka
3 pl Repkový olej
1 ks Cibuľa
3 strúčiky Cesnaku
1 pl Mletá červená paprika
100 ml voda
štipka mletého čierneho korenia
1/2 čl mletá rasca
štipka mletého koriandra
1 pl Sójová omáčka
1 čl Miso pasta
1 pl Kukuričný škrob
3 pl Voda
Postup
- Kešu smotana
- Kešu namočíme do vody aspoň na 4 hodiny, potom zlejeme a rozmixujeme v 250ml čistej vody. Odložíme bokom.
- Cícer s bulgurom
- Bulgur zalejeme vodou a pridáme Solčanku. Privedieme k varu a varíme 10 minút.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a na drobno posekáme.
- Na rozpálenú panvicu pridám nasekanú cibuľu a cesnak a zalejeme olejom. Pražíme, kým cibuľa nezačne hnednúť.
- Pridáme mletú červenú papriku a premiešame 10 sekúnd. Podlejeme vodou.
- Pridáme koreniny, sójovú omáčku.
- 3 pl vody rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme do panvice. Necháme prejsť varom a odstavíme.
- Primiešame Miso pastu a podľa potreby dochutíme sójovou omáčkou. Odstavíme bokom.
- Zemiakový prívarok
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky.
- Cibuľu ošúpeme a na drobno nasekáme.
- Do rozpáleného hrnca pridáme cibuľu a zalejeme olejom. Krátko pražíme, kým nezačne hnednúť.
- Prisypeme trstinový cukor, premiešame a necháme pár minút skaramelizovať. Dávame pozor, aby nám cukor neprihorel.
- Pridáme zemiaky a zalejeme vodou. Dochutíme Solčankou. Privedieme k varu, na miernom stupni varíme 10 minút.
- Vo vopred pripravenej kešu smotane rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme do hrnca. Privedieme k varu a odstavíme.
- Dochutíme Umeoctom a môžeme podávať.
- Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou a na sucho opraženými semienkami sezamu, alebo slnečnicovými semienkami.