Hlavné jedlo Kvasená zelenina Recepty Tempeh

Tradičné jedlo s moderným twistom: Zemiakové guľky plnené údeným tempehom s dusenou kyslou kapustou

Zemiakové guľky s kyslou kapustou sú tradičnou pochúťkou stredoeurópskej kuchyne, obľúbenou v Rakúsku, Česku, na Slovensku či v Poľsku. Receptúra a príprava tohto jedla sa často dedili z generácie na generáciu, pričom každá rodina mala svoj vlastný spôsob, ako ich dochutiť. V mojom recepte som však nahradili tradičnú mäsové plnku zdravou, rastlinnou verziou – údeným tempehom, ktorý dodáva jedlu autentickú chuť a navyše poskytuje bohatý zdroj bielkovín.

Pôvod a význam jedla

Zemiakové guľky sa pôvodne pripravovali ako jednoduché jedlo, ktoré využívalo ľahko dostupné a výživné suroviny, akými sú zemiaky a kyslá kapusta. V oblastiach s chladným podnebím, kde zelenina nemala celoročnú dostupnosť, sa kyslá kapusta stala dôležitým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C. Zemiaky, prinesené do Európy z Ameriky v 16. storočí, sa rýchlo stali základnou potravinou, keďže ich vysoká energetická hodnota ľuďom pomáhala prežiť zimné obdobie.

Tempeh: Nutrične hodnotná rastlinná alternatíva

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí zaujíma o rastlinnú stravu, nie len pre jej benefity na ľudské zdravie, ale aj pre jej ochranu našej planéty Zem. Údený tempeh je skvelou alternatívou k tradičným živočíšnym produktom.

Tempeh pochádza z Indonézie a je výsledkom fermentácie sójových bôbov, čo nielenže zlepšuje jeho chuť, ale tiež zvyšuje jeho stráviteľnosť a nutričné hodnoty. Má vysoký obsah bielkovín, vitamínov skupiny B a vďaka fermentácii aj prirodzene prítomné probiotiká. Údený tempeh má navyše skvelú umamy chuť.

Výživové benefity

Tento recept poskytuje vyváženú kombináciu bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny. Tu sú niektoré z hlavných výživových benefitov ingrediencií:

  • Zemiaky – Obsahujú draslík, vitamín C a vlákninu. Sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré dodajú telu energiu na dlhší čas.
  • Údený tempeh – Výborný zdroj rastlinných bielkovín a vlákniny. Vďaka fermentácii je tempeh ľahšie stráviteľný a pomáha podporovať zdravú črevnú mikroflóru.
  • Kyslá kapusta – Bohatá na vitamín C, vitamín K a probiotiká, ktoré podporujú imunitný systém a zdravie tráviaceho traktu.
  • Cibuľa a cesnak – Obe tieto suroviny sú prirodzenými antioxidantmi a obsahujú zložky, ktoré podporujú imunitu a zlepšujú trávenie.

Záver: Zdravé a chutné jedlo, plné tradície

Tento recept spája pôvab tradičných chutí s výhodami modernej rastlinnej stravy. Zemiakové guľky, plnené údeným tempehom, s dusenou kyslou kapustou sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú užiť zdravé, sýte a chuťovo výrazné jedlo.

Zemiakové guľky s údeným tofu

Recipe by LucyCourse: Hlavné jedloCuisine: SlovenskáDifficulty: Mierne pokročilý
Počet porcií

4 - 5

porcie
Čas varenia

5

minutes

Fantastické jedlo v zdravej verzii. Keďže jeho príprava vyžaduje viacero krokov, odporúčam nechať si ho na víkend. Z daných surovín spravíme 16 guliek.

Suroviny

  • Zemiakové guľky
  • 800 g Zemiaky

  • 300 g Pšeničná múka polohrubá tmavá (ak nemáš, použi "obyčajnú" ale bude menej výživná)

  • Plnka do guliek
  • 1/2 kg Cibuľa

  • 50ml Repkový olej

  • 1 čl Soľ

  • 1 Pl Majoránka

  • 2 čl Rasca

  • 1/2 Údený tempeh

  • 1 veľký strúčik Cesnaku (alebo 2 malé)

  • 1/4 čl Soľ

  • Dusená kapusta
  • 500 g Opláchnutá a vyžmýchaná kyslá kapusta (bez konzervantov)

  • 1 čl Rasca

  • 1 1/2 šálky Vody

  • 1 čl Solčanka

Postup

  • Plnka do guliek
  • Cibuľu očistíme a nadrobno nasekáme.
  • Na rozpálenú panvicu pridáme olej a cibuľu a pražíme do hneda.
  • panvice odoberieme cca 1/2 cibule a dáme do misy, do ktorej pridáme na drobno nasekaný tempeh (alebo nahrubo nastrúhaný), rozpučený cesnak a soľ.
  • Dobre premiešame a plníme guľky. (Zvyšnú cibuľu použijeme do kapusty a na ozdobenie na tanieri.)
  • Zemiakové guľky
  • Zemiaky uvaríme v šupke a necháme trochu ochladnúť, následne ošúpeme a nastrúhame.
  • Zmiešame s múkou a soľou a vymiesime cesto. Miesime len krátko, aby sa cesto nezačalo lepiť.
  • Z cesta vyvaľkáme šulec s priemerom cca 10cm a nakrájame na 16 častí.
  • Z každého kúsku cesta si v rukách vytvarujeme malú mištičku a plním cca 1 - 2 čl plnky. Zatvoríme a vytvarujeme guľku.
  • Guľky varíme v osolenej vriacej vode 5 - 8 min, kým vyplávajú na povrch.
  • Dusená kapusta
  • Na panvici, v ktorej sme dusili cibuľu, nám zostalo 1/2 množstva (1/2 sme použili do plnky). 1/4 cibule odoberieme a použijeme na dozdobenie hotového jedla na tanieri.
  • Do panvice pridáme kapustu, zalejeme vodou a pridáme rascu a Solčanku.
  • Dusíme pod pokrievkou cca 20 min.
  • Následne odkrijeme a varíme ešte cca 10 min, kým sa vyparí prebytočná voda.

Môže sa ti páčiť ...