Zemiakové guľky s kyslou kapustou sú tradičnou pochúťkou stredoeurópskej kuchyne, obľúbenou v Rakúsku, Česku, na Slovensku či v Poľsku. Receptúra a príprava tohto jedla sa často dedili z generácie na generáciu, pričom každá rodina mala svoj vlastný spôsob, ako ich dochutiť. V mojom recepte som však nahradili tradičnú mäsové plnku zdravou, rastlinnou verziou – údeným tempehom, ktorý dodáva jedlu autentickú chuť a navyše poskytuje bohatý zdroj bielkovín.

Pôvod a význam jedla
Zemiakové guľky sa pôvodne pripravovali ako jednoduché jedlo, ktoré využívalo ľahko dostupné a výživné suroviny, akými sú zemiaky a kyslá kapusta. V oblastiach s chladným podnebím, kde zelenina nemala celoročnú dostupnosť, sa kyslá kapusta stala dôležitým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C. Zemiaky, prinesené do Európy z Ameriky v 16. storočí, sa rýchlo stali základnou potravinou, keďže ich vysoká energetická hodnota ľuďom pomáhala prežiť zimné obdobie.

Tempeh: Nutrične hodnotná rastlinná alternatíva
V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí zaujíma o rastlinnú stravu, nie len pre jej benefity na ľudské zdravie, ale aj pre jej ochranu našej planéty Zem. Údený tempeh je skvelou alternatívou k tradičným živočíšnym produktom.
Tempeh pochádza z Indonézie a je výsledkom fermentácie sójových bôbov, čo nielenže zlepšuje jeho chuť, ale tiež zvyšuje jeho stráviteľnosť a nutričné hodnoty. Má vysoký obsah bielkovín, vitamínov skupiny B a vďaka fermentácii aj prirodzene prítomné probiotiká. Údený tempeh má navyše skvelú umamy chuť.

Výživové benefity
Tento recept poskytuje vyváženú kombináciu bielkovín, komplexných sacharidov a vlákniny. Tu sú niektoré z hlavných výživových benefitov ingrediencií:
- Zemiaky – Obsahujú draslík, vitamín C a vlákninu. Sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré dodajú telu energiu na dlhší čas.
- Údený tempeh – Výborný zdroj rastlinných bielkovín a vlákniny. Vďaka fermentácii je tempeh ľahšie stráviteľný a pomáha podporovať zdravú črevnú mikroflóru.
- Kyslá kapusta – Bohatá na vitamín C, vitamín K a probiotiká, ktoré podporujú imunitný systém a zdravie tráviaceho traktu.
- Cibuľa a cesnak – Obe tieto suroviny sú prirodzenými antioxidantmi a obsahujú zložky, ktoré podporujú imunitu a zlepšujú trávenie.

Záver: Zdravé a chutné jedlo, plné tradície
Tento recept spája pôvab tradičných chutí s výhodami modernej rastlinnej stravy. Zemiakové guľky, plnené údeným tempehom, s dusenou kyslou kapustou sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si chcú užiť zdravé, sýte a chuťovo výrazné jedlo.
Zemiakové guľky s údeným tofu
Course: Hlavné jedloCuisine: SlovenskáDifficulty: Mierne pokročilý4 - 5
porcie5
minutesFantastické jedlo v zdravej verzii. Keďže jeho príprava vyžaduje viacero krokov, odporúčam nechať si ho na víkend. Z daných surovín spravíme 16 guliek.
Suroviny
- Zemiakové guľky
800 g Zemiaky
300 g Pšeničná múka polohrubá tmavá (ak nemáš, použi "obyčajnú" ale bude menej výživná)
- Plnka do guliek
1/2 kg Cibuľa
50ml Repkový olej
1 čl Soľ
1 Pl Majoránka
2 čl Rasca
1/2 Údený tempeh
1 veľký strúčik Cesnaku (alebo 2 malé)
1/4 čl Soľ
- Dusená kapusta
500 g Opláchnutá a vyžmýchaná kyslá kapusta (bez konzervantov)
1 čl Rasca
1 1/2 šálky Vody
1 čl Solčanka
Postup
- Plnka do guliek
- Cibuľu očistíme a nadrobno nasekáme.
- Na rozpálenú panvicu pridáme olej a cibuľu a pražíme do hneda.
- panvice odoberieme cca 1/2 cibule a dáme do misy, do ktorej pridáme na drobno nasekaný tempeh (alebo nahrubo nastrúhaný), rozpučený cesnak a soľ.
- Dobre premiešame a plníme guľky. (Zvyšnú cibuľu použijeme do kapusty a na ozdobenie na tanieri.)
- Zemiakové guľky
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme trochu ochladnúť, následne ošúpeme a nastrúhame.
- Zmiešame s múkou a soľou a vymiesime cesto. Miesime len krátko, aby sa cesto nezačalo lepiť.
- Z cesta vyvaľkáme šulec s priemerom cca 10cm a nakrájame na 16 častí.
- Z každého kúsku cesta si v rukách vytvarujeme malú mištičku a plním cca 1 - 2 čl plnky. Zatvoríme a vytvarujeme guľku.
- Guľky varíme v osolenej vriacej vode 5 - 8 min, kým vyplávajú na povrch.
- Dusená kapusta
- Na panvici, v ktorej sme dusili cibuľu, nám zostalo 1/2 množstva (1/2 sme použili do plnky). 1/4 cibule odoberieme a použijeme na dozdobenie hotového jedla na tanieri.
- Do panvice pridáme kapustu, zalejeme vodou a pridáme rascu a Solčanku.
- Dusíme pod pokrievkou cca 20 min.
- Následne odkrijeme a varíme ešte cca 10 min, kým sa vyparí prebytočná voda.