Hlavné jedlo O rastlinnej strave Tofu Udržateľný život

Rybky, nebojte sa! Prichádza nový hrdina na tanier – tofu losos.

No čo ty, rybka?! Chceš sa ma opýtať, prečo mám radšej tofu lososa než jesť teba? 😜

Nič proti tebe, drahá rybka, čo slobodne plávaš v oceáne, ale je to o tých ťažkých kovoch, čo sa často v tebe schovávajú. Kadmium, arzén, ortuť, hliník – to všetko znie ako zločinecká partia, no nie? Môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy vrátane poškodenia mozgu, nervov, srdca a obličiek.

A prečo sú rybie farmy enviromentálnym problémom? No, sú to také „malé mestečká“ rýb na jednom mieste, kde sa toho deje viac než na rockovom koncerte. Aj rybieho odpadu je tam neskutočne veľa, a čo je horšie, často sa tam schovávajú nejakí nebezpeční týpci, v podobe rôznych patogénov, akoby rybích gangsterov. Takže ryby dostávajú rôzne lieky a chemikálie na udržanie ich zdravia, kontrolu chorôb a podporu rastu. Ako napr.:

  • antibiotiká,
  • antiparazitárne lieky,
  • liečivá proti hubám a vírusom
  • chemické látky na podporu rastu
  • chemikálie na úpravu vody

Používanie týchto látok má negatívny vplyv na životné prostredie a spotrebiteľov.

Ak budeme aj naďalej pokračovať v love rýb v takom množstve ako do teraz, hrozí vyčerpanie rybej populácie do roku 2050, čo by mohlo viesť k prázdny a bezrybným moriam a oceánom.

A preto je tu alternatíva: tofu losos.

Tofu je ľahko stráviteľné, bohaté na vápnik a bielkoviny. Okrem toho má schopnosť absorbovať a nasiaknuť do seba rôzne chute a marinády, vrátane morskej chuti vďaka Nori riase.

Tofu losos ponúka chuťovú rozmanitosť bez obáv o toxické látky a ohrozenie morských ekosystémov.

Tofu losos

Recipe by LucyCourse: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: StredozemnáDifficulty: Začiatočník
Počet porcií

4

porcie
Príprava

15

minutes
Pečenie

20

minutes
Doba marinovania

2

minutes
Spolu

2

hours 

20

minutes

Enviromentálna a zdravá alternatíva k lososom. Tofu má skvelú schopnosť absorbovať a nasiaknuť do seba rôzne chute a marinády, vrátane morskej chuti vďaka Nori riase.

Suroviny

  • Marináda na tofu
  • 1 ks Malá cvikla

  • 1/2 šálky voda

  • 3 pl Olivový olej

  • 2 pl Umeocot

  • 3 pl Nori vločky

  • 1 pl Miso pasta

  • 1 pl Kapari

  • Tofu losos
  • 2 ks 180g Tofu natural
    1 plátok Nori sushi riasa

Postup

  • Všetky suroviny z marinády spolu zmixujeme do hladka v stolnom mixéry, alebo tyčovým mixérom.
  • Tofu prekrojíme priečne na polovicu, aby nám vznikli dva ploché trojuholníky. Spolu budeme mať 4ks. Na najužšej časti necháme hrúbku cca 0,5 cm, aby sa tofu losos nerozpadol.
  • Na povrchu každého trojuholníka spravíme šikmé rezy, cca 0,5cm hlboké, budú imitovať povrch ryby.
  • Pripravené tofu vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme marinádov. Tofu v marináde dôkladne poobraciame, aby bolo celé pokryté. Necháme odpočívať v chladničke cca 2h.
  • Rúru zohrejeme na 180 °C. Nori riasu nastriháme na plátky o veľkosti tofu, bude slúžiť ako "koža" na tofu lososovi.
  • Tofu vyberieme z marinády a na spodnú stranu (tá ktorá nie je nakrojená) priložíme Nori riasu.
  • Rošt na grilovanie v rúre potrieme olejom a poukladáme na neho tofu lososa, riasovou stranou navrch.
  • Pečieme 10 minút a potom otočíme na druhú stranu. Pečieme zvyšných 10 minút.
  • Podávame s pečenými zemiakmi, ktoré môžeme piecť v rúre spolu s tofu lososom.

Môže sa ti páčiť ...