O rastlinnej strave Prednášky

Pripravte sa na explóziu chutí na Vegánskych hodoch 2024!

Už túto nedeľu, 29.septembra 2024 sa v Starej Tržnici v Bratislave opäť uskutočnia Vegánske hody – jedinečná udalosť pre všetkých milovníkov rastlinnej stravy, udržateľnosti a zdravého životného štýlu. Návštevníci sa môžu tešiť na celý deň plný stánkov s rozmanitými vegánskymi špecialitami, prednášky a cooking shows.

Jarné Vegánske hody v marci 2024

Jednou z prednášok, ktorú by ste si určite nemali nechať ujsť, bude aj tá moja – „Explózia chutí: Ako ochutiť rastlinné jedlá pre kulinárske zážitky“. Táto prednáška je naplánovaná na 16:30 – 17:30 a je venovaná všetkým, ktorí hľadajú inšpiráciu a nové spôsoby, ako dodať rastlinným jedlám výraznú a lahodnú chuť.

O čom bude prednáška?

Predstavím vám koncept zdravého rastlinného taniera ktorý už možno poznáte aj z môjho nedávneho online kurzu Rastlinná strava plná chutí. Povieme si z čoho by mal byť zdravý rastlinný tanier zložený a ako si ho správne zostaviť tak, aby bol vyvážený a plný potrebných živín. Naučíte sa, ako pripraviť jedlá, ktoré nie sú len chutné, ale aj výživné, sýte a bohaté na dôležité mikro a makronutrienty. Dozviete sa viac o tom, ako môžete vhodným stravovaním zlepšiť svoje zdravie a zároveň prispieť k riešeniu ekologickej krízy našej planéty.

Ukážka z pripravovanej prednášky na jesenné Vegánske hody

Obľúbené dochucovadlá pre skvelé rastlinné jedlá

V druhej časti prednášky vám predstavím moje obľúbené dochucovadlá, ktoré využívam na to, aby rastlinné jedlá boli plné chuti. Medzi nimi nebudú chýbať:

  • Umeocot – skvelý na dochutenie, omáčok, polievok, či šalátov.
  • Sójová omáčka – dodá vašim jedlám tú správnu umami chuť.
  • Miso pasta – základ mnohých chutných polievok a omáčok.
  • Údená paprika – výborná pre dymový akcent v jedlách.
  • Lahôdkové droždie – neaktívne droždie s bohatou syrovou chuťou.
  • Kala namak (čierna soľ) – dodá vajíčkovú chuť tofu praženici, či „vajíčkovej“ nátierke.
  • Nori vločky – jemná morská chuť nie len pre sushi ale aj tofu „losos“.
  • Hubový prášok – prírodná umami bomba do polievok, omáčok a vývarov.
Miso pasta vzniká fermentáciou sójových bôbov, ryže alebo jačmeňa s kōji.

Live cooking show: Zemiakový prívarok s twistom

Aby sme teóriu pretavili do praxe, na záver si počas živého varenia spolu pripravíme tradičný zemiakový prívarok – ale s netradičnými dochucovadlami. Ukážem vám, ako z bežného pokrmu spraviť sýte a plnohodnotné jedlo, skvele dochutené pre gurmánsky zážitok. Verím, že vás tento nový pohľad na staré známe jedlo nadchne a inšpiruje k experimentovaniu vo vlastnej kuchyni.

Cooking show počas Vegánskych hodoch 2021

Príďte ochutnať a inšpirovať sa!

Nezmeškajte túto príležitosť dozvedieť sa viac o zdravom a chutnom varení na Vegánskych hodoch 2024. Okrem prednášky vás čaká množstvo inšpirácie, nové kulinárske zážitky a príležitosť spoznať ľudí, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň pre rastlinnú stravu a udržateľnosť.

Teším sa na vás 29. septembra v Starej tržnici!

Môže sa ti páčiť ...