Tabouleh je tradičné jedlo z Blízkeho východu, ktoré sa skladá z čerstvých byliniek, zeleniny a obilnín. Môj recept na tabouleh z celozrnného bulguru je modernou variáciou tradičného jedla, ktorá prináša vynikajúci zážitok z chutí a zároveň dodáva telu množstvo živín.
Bulgur, ktorý je základom tohto receptu, je tradičným obilným produktom na Blízkom východe, vyrábaný z pšenice. Jeho ľahká príprava a vysoký obsah vlákniny a živín robia z bulguru obľúbenú voľbu v kuchyniach po celom svete.
Kombinácia čerstvej zeleniny ako uhorky a cherry paradajky s aromatickými bylinkami, ako je petržlenová vňať a mäta, spolu s praženými slnečnicovými semienkami, dodáva tabouleh osviežujúci a bohatý chuťový profil.
Celozrnný bulgur je bohatý na vlákninu a obsahuje tiež značné množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov. Jeho nízky glykemický index pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo z neho robí vhodnú voľbu pre diabetikov a tých, ktorí dbajú o svoje zdravie.
Tabouleh z celozrnného bulguru je nie len chutný a výživný, ale je ideálnou voľbou pre teplé letné dni. Použitie mäty a uhorky pridáva osviežujúci charakter jedlu. Navyše, podľa tradičnej čínskej medicíny aj pomáhajú telu ochladiť sa zvnútra. Tabouleh sa najlepšie konzumuje vlažný, aby sa zachovala chuťová harmónia a zdravotné výhody všetkých ingrediencií.
Tabouleh z celozrnného bulguru
Course: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: Orientálna, ArabskáDifficulty: Začiatočník4
porcie10
minutes15
minutesSuroviny
1 šálka Bulgur celozrnný
2 čl Solčanka (Sypký zeleninový bujón)
1 1⁄2 šálky Voda
200 g Uhorka
35 g Petržlenová vňať
5 g Mäta
10 ks Cherry paradajky
5 pl Olivový olej
1 ks Citrón
1⁄2 čl Mletý koriander
1⁄2 čl Soľ
3⁄4 šálky Slnečnicové semienka
Postup
- Bulgur prepláchneme a dáme variť do vody. Pridáme aj Solčanku - zeleninové ochucovadlo. Varíme 10 - 15 minút, kým sa nevpije všetka voda.
- Uhorku ošúpeme a nakrájame na kocky. Petržlenovú vňať aj mätu nadrobno nasekáme. Cherry paradajky rozštvrtíme. Citrón odšťavíme.
- Slnečnicové semienka pár minút pražíme na suchej panvici.
- Keď bulgur trochu ochladne, pridáme do neho všetky ostatné suroviny a premiešame.