Gomasio je japonská dochucovacia soľ.
Sezam je bohatý na vápnik. Ďalej obsahuje horčík, železo, zinok, draslík, fosfor, selén a mangán, ale aj vitamíny skupiny B. A samozrejme aj vlákninu a bielkoviny.
Pred konzumáciou semienok, ale aj orechov, je vhodné ich namáčať, alebo na sucho pražiť. Obsahujú totiž enzímové inhibítory, ktoré zabraňujú semienkam a orechom vyklíčiť, ale zároveň bránia aj nášmu žalúdku vstrebať z nich všetky živiny. Ak semienka na sucho opražíme na panvici, zničia sa tieto inhibítory a my tak môžeme využiť všetky živiny, ktoré nám semienka ponúkajú.
Pri výrobe gomasia sa dá soľ aj vynechať a tak je vhodné na doplnenie semienok a živín do akého koľvek jedla.
Gomasio - japonská dochucovacia soľ
10
minutesSuroviny
1⁄3 šálky Biely sezam
1⁄3 šálky Čierny sezam
1⁄4 šálky Nori vločky
1 pl Soľ
Postup
- Na suchú panvicu nasypeme oba druhy sezamu. Za občasného miešania pražíme cca 5 minúť, kým biely sezam nezačne hnednúť a semienka začnú mierne "skákať" na panvici.
- Necháme vychladnúť a pridáme Nori vločky a soľ. Dobre premiešame a uložíme do nádoby.