Dochucovadlá O rastlinnej strave

Gomasio – japonská dochucovacia soľ

Gomasio je japonská dochucovacia soľ.

Sezam je bohatý na vápnik. Ďalej obsahuje horčíkželezozinok, draslík, fosfor, selén a mangán, ale aj vitamíny skupiny B. A samozrejme aj vlákninu a bielkoviny.

Pred konzumáciou semienok, ale aj orechov, je vhodné ich namáčať, alebo na sucho pražiť. Obsahujú totiž enzímové inhibítory, ktoré zabraňujú semienkam a orechom vyklíčiť, ale zároveň bránia aj nášmu žalúdku vstrebať z nich všetky živiny. Ak semienka na sucho opražíme na panvici, zničia sa tieto inhibítory a my tak môžeme využiť všetky živiny, ktoré nám semienka ponúkajú.

Pri výrobe gomasia sa dá soľ aj vynechať a tak je vhodné na doplnenie semienok a živín do akého koľvek jedla.

Gomasio - japonská dochucovacia soľ

Recipe by Lucy
Príprava

10

minutes

Suroviny

  • 1⁄3 šálky Biely sezam

  • 1⁄3 šálky Čierny sezam

  • 1⁄4 šálky Nori vločky

  • 1 pl Soľ

Postup

  • Na suchú panvicu nasypeme oba druhy sezamu. Za občasného miešania pražíme cca 5 minúť, kým biely sezam nezačne hnednúť a semienka začnú mierne "skákať" na panvici.
  • Necháme vychladnúť a pridáme Nori vločky a soľ. Dobre premiešame a uložíme do nádoby.

Môže sa ti páčiť ...