Cestoviny Cícer Hlavné jedlo Obilniny Recepty Strukoviny

Cícerový Stroganov s Celozrnnou Tarhoňou: Sýty a zdravý obed bez mäsa

Tradičný recept na Stroganov pochádza z Ruska. V súčasnosti sa mení na kreatívne a zdravé variácie, ktoré obohacujú naše kuchyne. Jedným z týchto vylepšených pokrmov je Cícerový Stroganov s celozrnnou tarhoňou. Táto jedinečná kombinácia je bohatá na bielkoviny a vlákninu, vhodná pre mäsožravcov aj vegánov!

História Tradičného Stroganovu

História Stroganovu siaha až do 19. storočia, kedy bol tento pokrm pomenovaný po bohatom ruskom obchodníkovi a podnikateľovi, grófovi Alexandrovi Stroganovovi. Pôvodne to bol pokrm z hovädzieho mäsa, cibuľky a smotany, ktorý sa rýchlo stal populárnym v ruských domácnostiach aj reštauráciách.

Dnes sa tento tradičný recept transformuje do nových podôb, často s dôrazom na zdravé ingrediencie a bezmäsitú alternatívu.

Prečo Cícer a Celozrnná Tarhoňa?

Cícer je plný bielkovín a vlákniny. V tomto recepte je výbornou náhradou za mäso. Avšak oproti hovädziemu mäsu, obsahuje 4,5g vlákniny a žiaden cholesterol. (Hovädzie mäso neobsahuje žiadnu vlákninu a obsahuje 90g cholesterolu.)

Dôležité je cícer pripraviť vopred, aby bol dostatočne mäkký a dobre stráviteľný. Treba ho namočiť na 8 hodín do vody (napr. na noc) a potom ho v hrnci s pridaním Kombu riasy varíme cca 50min. Kombu riasa dodá výživu a zmierni nadúvanie.

Celozrnná tarhoňa je skvelou voľbou namiesto bežnej bielej cestoviny. Táto obilnina je plná živín, vlákniny a komplexných sacharidov, čo z nej robí zdravšiu alternatívu s nízkym glykemickým indexom. Jej štruktúra a chuť sa skvele dopĺňajú s cícerovým Stroganovom.

Cícerový stroganov s celozrnnou tarhoňou

Recipe by LucyCourse: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: MedzinárodnáDifficulty: Mierne pokročilý
Počet porcií

4

porcie
Čas prípravy

10

minutes
Čas varenia

15

minutes
Celkový čas

25

minutes

Tradičné jedlo v zdravej a rastlinnej verzii.

Suroviny

  • 3 pl Olivový olej

  • 1⁄2 ks Cibuľa

  • 1 strúčik Cesnak

  • 1 čl Údená paprika

  • 1 čl Mletá rasca

  • 1 čl Hubové korenie

  • Štipka Mleté čierne korenie

  • 500 ml Voda

  • 3 ks Kyslé uhorky

  • 3 pl Miso pasta

  • 3 pl Kyslá smotana (Rastlinná)

  • 3 šálky Cícer (Vopred uvarený)

  • 50 ml Voda

  • 3 pl Kukuričný škrob

  • 1 pl Umeocot

  • 2 pl Uhorková voda

  • Solčanka, alebo soľ (na dochutenie)

Postup

  • Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame a dáme na rozpálenú panvicu. Až potom pridáme olej. Krátko pražíme, kým nezačnú hnednúť.
  • Poprášime údenou paprikou a pridáme zvyšné korenie. Premiešame a pár sekúnd pražíme. (Inak nám paprika zhorí a zhorkne.) Zalejeme vodou.
  • Uhorky nakrájame na kolieska a pridáme do panvice.
  • Odoberieme trochu teplej tekutiny z panvice do pohára, alebo šálky a rozmiešame v nej miso pastu. Prilejeme naspäť do panvice.
  • Pridáme kyslú smotanu a uvarený cícer.
  • V 50ml vody rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme do panvice. Premiešame a necháme prejsť varom.
  • Dochutíme Umeoctom, uhorkovou vodou a Solčankou, alebo soľou. Podávame s celozrnnou tarhoňou.

Môže sa ti páčiť ...