Tradičný recept na Stroganov pochádza z Ruska. V súčasnosti sa mení na kreatívne a zdravé variácie, ktoré obohacujú naše kuchyne. Jedným z týchto vylepšených pokrmov je Cícerový Stroganov s celozrnnou tarhoňou. Táto jedinečná kombinácia je bohatá na bielkoviny a vlákninu, vhodná pre mäsožravcov aj vegánov!
História Tradičného Stroganovu
História Stroganovu siaha až do 19. storočia, kedy bol tento pokrm pomenovaný po bohatom ruskom obchodníkovi a podnikateľovi, grófovi Alexandrovi Stroganovovi. Pôvodne to bol pokrm z hovädzieho mäsa, cibuľky a smotany, ktorý sa rýchlo stal populárnym v ruských domácnostiach aj reštauráciách.
Dnes sa tento tradičný recept transformuje do nových podôb, často s dôrazom na zdravé ingrediencie a bezmäsitú alternatívu.
Prečo Cícer a Celozrnná Tarhoňa?
Cícer je plný bielkovín a vlákniny. V tomto recepte je výbornou náhradou za mäso. Avšak oproti hovädziemu mäsu, obsahuje 4,5g vlákniny a žiaden cholesterol. (Hovädzie mäso neobsahuje žiadnu vlákninu a obsahuje 90g cholesterolu.)
Dôležité je cícer pripraviť vopred, aby bol dostatočne mäkký a dobre stráviteľný. Treba ho namočiť na 8 hodín do vody (napr. na noc) a potom ho v hrnci s pridaním Kombu riasy varíme cca 50min. Kombu riasa dodá výživu a zmierni nadúvanie.
Celozrnná tarhoňa je skvelou voľbou namiesto bežnej bielej cestoviny. Táto obilnina je plná živín, vlákniny a komplexných sacharidov, čo z nej robí zdravšiu alternatívu s nízkym glykemickým indexom. Jej štruktúra a chuť sa skvele dopĺňajú s cícerovým Stroganovom.
Cícerový stroganov s celozrnnou tarhoňou
Course: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: MedzinárodnáDifficulty: Mierne pokročilý4
porcie10
minutes15
minutes25
minutesTradičné jedlo v zdravej a rastlinnej verzii.
Suroviny
3 pl Olivový olej
1⁄2 ks Cibuľa
1 strúčik Cesnak
1 čl Údená paprika
1 čl Mletá rasca
1 čl Hubové korenie
Štipka Mleté čierne korenie
500 ml Voda
3 ks Kyslé uhorky
3 pl Miso pasta
3 pl Kyslá smotana (Rastlinná)
3 šálky Cícer (Vopred uvarený)
50 ml Voda
3 pl Kukuričný škrob
1 pl Umeocot
2 pl Uhorková voda
Solčanka, alebo soľ (na dochutenie)
Postup
- Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame a dáme na rozpálenú panvicu. Až potom pridáme olej. Krátko pražíme, kým nezačnú hnednúť.
- Poprášime údenou paprikou a pridáme zvyšné korenie. Premiešame a pár sekúnd pražíme. (Inak nám paprika zhorí a zhorkne.) Zalejeme vodou.
- Uhorky nakrájame na kolieska a pridáme do panvice.
- Odoberieme trochu teplej tekutiny z panvice do pohára, alebo šálky a rozmiešame v nej miso pastu. Prilejeme naspäť do panvice.
- Pridáme kyslú smotanu a uvarený cícer.
- V 50ml vody rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme do panvice. Premiešame a necháme prejsť varom.
- Dochutíme Umeoctom, uhorkovou vodou a Solčankou, alebo soľou. Podávame s celozrnnou tarhoňou.