Hlavné jedlo Recepty Tofu

Autentické Mapo Tofu: Chuťový zážitok z čínskej kuchyne

Milujem tofu a milujem ázijskú kuchyňu.

Mapo tofu je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Je to pikantné, slané a celkovo intenzívne jedlo. Kľúčové suroviny sú sečuánske korenie, ktoré pridá jedlu svoju charakteristickú železitú chuť a dve omáčky: Toban jian a Black bean paste (paste z čiernej fazule). Omáčky sa na Slovensku dajú zohnať v ázijských obchodoch. Obe sú fermentované, takže nemám skúsenosti s ich domácou výrobou, ani náhradou.

Tradičné Mapo tofu obsahuje meleté mäso, ale pri použití sójového granulátu získame skvelú rastlinnú náhradu.

Príprave jedla je vďaka hotovým omáčkam veľmi rýchlo a celé jedlo je hotové do 30 minút.

Odporúčam podávať s jazmínovou rýžou, ktorá skvele harmonizuje sa intenzívnou chuťou Mapo tofu.

Mapo tofu

Recipe by LucyCourse: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: Ázijská, ČínskaDifficulty: Stredne pokročilý
Počet porcií

4

porcie
Čas prípravy

10

minutes
Čas varenia

15

minutes

Tradičné pikantné Mapo tofu, no bez meletého bravčového mäsa. Fantasticky, ano náhrada, poslúži sójový granulát.

Suroviny

  • Sójové mäso
  • 80 g Sójový granulát

  • 250 ml Voda

  • 2 pl Sójová omáčka

  • Omáčka
  • 3 pl Olivový olej

  • 2 pl Toban Djan omáčka (Čili fazuľová omáčka)

  • 1 pl Black bean omáčka (Omáčka z čiernej fazule)

  • 1⁄2 ks Cibuľa

  • 3 strúčiky Cesnak

  • 1 cm Zázvor (Čerstvý)

  • 500 ml Voda

  • 2x180 g Tofu naturál

  • 1 pl Sójová omáčka

  • 1 pl Sečuánske korenie

  • 1 pl Kukuričný škrob

Postup

  • Sójové mäso
  • Sójový granulát vysypeme do hrnca s vodou a pridáme sójovú omáčku. Premiešame.
  • Privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 10 minút.
  • Sečuánske korenie
  • Na rozpálenej panvici na sucho opražíme pár minút sečuánske korenie, kým začne uvoľňovať svoju vôňu. Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Potom podrvíme v mažiari na korenie.
  • Omáčka
  • Cibuľu, cesnak a zázvor ošúpeme a na drobno nasekáme.
  • Rozpálime panvicu, pridáme olej a obe omáčky. Za stáleho miešania chvíľu pražíme. Pridáme cibuľu s cesnakom a zázvorom. Premiešame a pár minút pražíme.
  • Polejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané tofu a sójový granulát, zelejeme sójovou omáčkou. Prisypeme sečuánske korenie, premiešame a varíme 10 minút.
  • Kukuričný škrob rozmiešame v troške vody a prilejeme do panvice. Premiešame a privedieme k varu.
  • Podávame s jazmínovou ryžou, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo jarnou cibuľkou a opraženými sezamovými semienkami.

Poznámky

  • Sečuánske korenie sa dá zohnať napr.v bezobalovom obchode v Senci - Špajzka.

Môže sa ti páčiť ...