Milujem tofu a milujem ázijskú kuchyňu.
Mapo tofu je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. Je to pikantné, slané a celkovo intenzívne jedlo. Kľúčové suroviny sú sečuánske korenie, ktoré pridá jedlu svoju charakteristickú železitú chuť a dve omáčky: Toban jian a Black bean paste (paste z čiernej fazule). Omáčky sa na Slovensku dajú zohnať v ázijských obchodoch. Obe sú fermentované, takže nemám skúsenosti s ich domácou výrobou, ani náhradou.
Tradičné Mapo tofu obsahuje meleté mäso, ale pri použití sójového granulátu získame skvelú rastlinnú náhradu.
Príprave jedla je vďaka hotovým omáčkam veľmi rýchlo a celé jedlo je hotové do 30 minút.
Odporúčam podávať s jazmínovou rýžou, ktorá skvele harmonizuje sa intenzívnou chuťou Mapo tofu.
Mapo tofu
Course: Hlavné jedlo, Obed, VečeraCuisine: Ázijská, ČínskaDifficulty: Stredne pokročilý4
porcie10
minutes15
minutesTradičné pikantné Mapo tofu, no bez meletého bravčového mäsa. Fantasticky, ano náhrada, poslúži sójový granulát.
Suroviny
- Sójové mäso
80 g Sójový granulát
250 ml Voda
2 pl Sójová omáčka
- Omáčka
3 pl Olivový olej
2 pl Toban Djan omáčka (Čili fazuľová omáčka)
1 pl Black bean omáčka (Omáčka z čiernej fazule)
1⁄2 ks Cibuľa
3 strúčiky Cesnak
1 cm Zázvor (Čerstvý)
500 ml Voda
2x180 g Tofu naturál
1 pl Sójová omáčka
1 pl Sečuánske korenie
1 pl Kukuričný škrob
Postup
- Sójové mäso
- Sójový granulát vysypeme do hrnca s vodou a pridáme sójovú omáčku. Premiešame.
- Privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 10 minút.
- Sečuánske korenie
- Na rozpálenej panvici na sucho opražíme pár minút sečuánske korenie, kým začne uvoľňovať svoju vôňu. Odložíme bokom a necháme vychladnúť. Potom podrvíme v mažiari na korenie.
- Omáčka
- Cibuľu, cesnak a zázvor ošúpeme a na drobno nasekáme.
- Rozpálime panvicu, pridáme olej a obe omáčky. Za stáleho miešania chvíľu pražíme. Pridáme cibuľu s cesnakom a zázvorom. Premiešame a pár minút pražíme.
- Polejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané tofu a sójový granulát, zelejeme sójovou omáčkou. Prisypeme sečuánske korenie, premiešame a varíme 10 minút.
- Kukuričný škrob rozmiešame v troške vody a prilejeme do panvice. Premiešame a privedieme k varu.
- Podávame s jazmínovou ryžou, ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, alebo jarnou cibuľkou a opraženými sezamovými semienkami.
Poznámky
- Sečuánske korenie sa dá zohnať napr.v bezobalovom obchode v Senci - Špajzka.